Moet je 18 zijn voor een tattoo? Of mag je al op 12 jarige leeftijd onder de inkt?

Als tattoo artiest krijg ik vaak de vraag vanaf welke leeftijd je getattooeerd mag worden. Dat antwoord is simpel. Vanaf je 16e!
Daarvoor heb je geen toestemming van je ouders nodig.

Maar volgens de wet mag je al op je 12e een tattoo!

De vraag is natuurlijk waar ligt de grens als het gaat om wat voor type tattoo. Een tattoo op je handen of in je gezicht is een no-go. Er zijn misschien shops die dat wel doen, maar ik in iedergeval niet.
Ook een sleeve of een grote tattoo op je rug bijvoorbeeld zal ik afraden.
De reden hiervoor is simpel. Je kan later spijt krijgen.

Er zijn veel jonge meiden die bij ons in de shop een tattoo nemen. Het proces is hetzelfde, maar de intake is net even iets anders.
In dit gesprek zullen wij altijd vragen of dit iets is wat je net bedacht hebt of al een tijd mee rond loopt. Bij twijfel zullen wij deze tattoo dan niet zetten of vragen of ze een andere keer terugkomen.

Maar de meeste jonge mensen weten prima wat ze willen en hebben er goed over nagedacht. Dus ben 16 of 17 dan kan je gewoon getattooeerd worden.

Wat nou als je 14 of 15 bent?
Onder bepaalde omstandigheden en in het bijzijn van een ouder dan kunnen we samen dit gesprek aan. Ons advies zal zijn om te wachten tot ten minste 16 jaar oud. Maar volgens de regels mag je al op je 12e een tattoo!

Check deze regels maar eens van het RIVM (je weet wel, die gasten die de regeltjes rondom het Coronavirus op de website zetten)

Leeftijdsgrens voor tatoeage en piercing

  • Het is verboden een tatoeage of piercing aan te brengen bij kinderen onder de 12 jaar. Een piercing in de oorlel mag wel.
  • Jongeren van 12 tot 16 jaar mogen alleen een tatoeage met toestemming van de ouders (of voogd). De ouders moeten aanwezig zijn als de tatoeage of piercing wordt gezet.
  • Jongeren van 12 tot 16 jaar mogen geen tatoeage op het hoofd, de hals, de polsen of handen. Zij mogen ook geen genitale piercing. Bij meisjes is een tepelpiercing verboden.
  • Jongeren van 16 jaar en ouder mogen zelf bepalen of ze een tatoeage of piercing laten zetten.

Natuurlijk is het aan ons om een goed gevoel te hebben bij het zetten van een tattoo.

Een paar jaar geleden heb ik meegemaakt dat een vader met zijn kinderen in de shop kwam. De meeste waren al volwassen maar er zat 1 jongen tussen van 13 jaar oud. Ze wilde een gezamelijke tattoo. Een familie wapen op hun pols. Ik heb geweigerd. Ook al mocht het volgens de wet, ik vond het niet correct om een 13 jarige te tattooeren. Mede omdat hij bij lange na nog niet was volgroeid en ook omdat de groepsdruk in mijn beleving te heftig was. Hij is inmiddels langsgekomen en heeft de tattoo uiteindelijk laten zetten.

Een ander moment was een een meisje wat 15 was die een hartje wilde op haar voet. Ik heb haar geweigerd maar ze bleef volhouden dat haar moeder toestemming heeft gegeven. De volgende dag stond zij met haar moeder in de shop waarbij ik werd uitgescholden. Ik heb ze uiteindelijk geweigerd en nooit meer gezien.

Nu hebben wij in de shop gewoon een vaste regel. vanaf 16 jaar is prima. Maar wel na een duidelijk gesprek en een goed gevoel van ons. Jonger dan 16 jaar? Zoek een andere artiest of wacht gewoon heel eventjes en kom terug als je iets ouder bent. Misschien wel op je verjaardag, heb je meteen een mooi cadeau te vragen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s